professionele cameraman inhuren filmmaker prijzen

Prijs voor beste cameraman en voor beste film

Beste cameraman prijs en de hoofdprijs voor beste film

Op vrijdag 9 oktober won Ton van Zantvoort weer twee prijzen voor zijn film SCHAPENHELD. Dit keer op het INF International Nature Festival in Innsbruck, Oostenrijk. De eerste prijs ontving hij voor beste camerman. De jury bestond uit de getalenteerde cinematograaf Judith Benedikt en Christian Berger, die voor een Oscar genomineerd was voor zijn camerawerk in Das Weisse Band, een film van Michael Haneke.

Vanwege Covid-19 konden we de prijsuitreiking niet bijwonen in Oostenrijk en dus nam Ton van Zantvoort een videoboodschap op. Deze was net klaar en naar het festival gestuurd toen we het nieuws ontvingen dat SCHAPENHELD ook de Grote Prijs van het festival had gewonnen. De jury bestond uit Johannes Kostenzer (INF-directeur), Adele Kohout (adjunct-directeur van DOK.fest Munchen), Katja Trippel (journalist ARTE), Pedro Piñeiro Fuente (directeur van Ecozine), Katja Becker (filmmaker) en Nuno Escudeiro (filmmaker).

INF_Award-Speech-best-cinematography-Christian Berger

Oscar-genomineerde Christian Berger leest het jury rapport voor: beste cameraman Ton van Zantvoort

INF_Award-Speech-best-cinematography

Regisseur en cameraman Ton van Zantvoort

Beste cameraman prijs: Jury rapport

Een onsentimenteel en toch gevoelig portret van het jonge stel dat op hun eigen manier wil leven. Ik kan observeren wat ik zie en wat ik niet kan zien, ervaar ik door het gesproken woord. Een zeldzame kwaliteit in documentair werk. De camera laat ons meedoen. Ook heb ik in lange tijd niet zo’n goed gebruik van dronebeelden gezien. Ze komen steeds vaker voor in plaats van vulstoffen te pauzeren. In dit werk belast hij deze techniek niet, maar vergroot hij de atmosferische dichtheid en diepte. De film slaagt in een zeldzame samensmelting van script, regie en camera.

Origineel
Ein unsentimentales und trotzdem einfühlsames Porträt des jungen Paares, das auf seine Weise Leben will. Ich kann beobachten, was ich sehe, und was ich nicht sehen kann, erfahre ich durch das gesprochene Wort. Eine seltene Qualität in dokumentarischen Arbeiten. Die Kamera lässt uns teilhaben. Außerdem habe ich schon lange nicht so einen guten Einsatz von Drohnen-Bildern gesehen. Sie kommen immer häufiger eher als Pausenfüller vor. In dieser Arbeit strapaziert er diese Technik nicht, sondern steigert atmosphärische Dichte und Tiefe. Dem Film gelingt eine seltene Verschmelzung von Buch, Regie und Kamera.

Jury rapport Hoofdprijs Beste Film

Emotioneel portret van een onconventionele herder. Met geweldig camerawerk en een indrukwekkende nabijheid tot zijn hoofdpersoon. De kijker wordt geconfronteerd met de botsing van traditionele levenswijzen en moderne sociale conventies.

(origineel)
Gefühlvolles Portrait eines unkonventionellen Schafhirten. Mit großartiger Kameraarbeit und einer beeindruckenden Nähe zu seinem Protagonisten. Der Zuschauer wird konfrontiert mit dem Aufeinandertreffen von traditioneller Lebensweise und modernen gesellschaftlichen Konventionen.

Winnaar beste film
Beste cameraman prijs

De film heeft meer dan 20 prijzen en meer dan 35 nominaties gewonnen. De film is ook nog steeds te zien op verschillende internationale filmfestivals, zoals deze maand op
Pastoralismes et Grands Espaces, Les Adrets, France
Workers Unite Festival, officiële selectie, New York, VS.
UNAFF, United Nations Association Film Festival, officiële selectie, Palo Alto / San Fransisco Stanford, VS.
El Paso Film Festival, genomineerd voor beste documentairefilm, Texas, VS.

Bekijk alle vertoningen op de site.

Vanaf 14 oktober draait SCHAPENHELD ook in de Franse bioscopen, onder de titel “NO WAY”.

18th Włodzimierz Puchalski International Nature Film Festival
Afgelopen maand won SCHAPENHELD ook 3 prijzen. Dit was een van de laatste prijzen: The President of the Polish Filmmakers Association Award, 18e Włodzimierz Puchalski International Nature Film Festival in Łódź , Polen, 23 September, 2020
INF-International-Nature-filmfestival-Award-jury-

Internationale Jury

Best Environmental film Trophy

Prijs voor beste film