SCHAPENHELD documentaire2019-03-12T15:08:26+02:00
schapenheld-banner

Nu via Picl.nl en in België in de Bioscoop

Gent – Sphinx CinemaKortrijk Buda |  Leuven – Zed

1 juni Omroep Brabant | 10 juni KRO- NCRV 20.25

Internationale film festivals

datefestivaladditionalcountrycity
2018-11-17IDFAWorld premiere in competition | Top 10 best of IDFANetherlandsAmsterdam
2019-02-21DOCfeedOpening filmNetherlandsEindhoven
2019-02-21NVIFFAward for best film + best director WinnerNetherlandsAmsterdam
2019-03-06Thessaloniki Documentary FestivalInternational premiereGreeceThessaloniki
2019-03-08One World PragueRegional Jury Nominee | Czech premiereCzech republicPrague
2019-03-28Docville LeuvenBest International Documentary Nominee | Belgian premiereBelgiumLeuven
2019-03-28Millenium International Documentary Film FestivalLa Trois Distribution award | International competitionBelgiumBrussels
2019-04-06Visions du RéelGrand Angle nomineeSwitserlandNyon
2019-04-13TIAFFNederlandTilburg
2019-05-10Docs Against Gravity Film FestivalWinner Best Documentary Green Warsaw Award | CompetitionPolandWarszawa
2019-05-08DOK.fest MünchenGerman premiereGermanyMünchen
2019-04-29European Cinematography AwardWinner of the Best European Cinematography AwardMultiple citiesEurope
2019-05-21Cinema PlanetaLatin American premiereMexicoGuernavaca
2019-06-20Pelicam-RomaniaTulcea
2019-06-17FIDADOCMoroccoAgadir
2019-06-25Pärnu Film FestivalEstonian People' s AwardEstoniaPärnu
2019-09-15Meetings in Siberia-RussiaNovosibirsk
2019-10-04Human Rights Film Festival: Inconvenient Films-LithuaniaVilnius

Vertoond in o.a

Delft – Lumen theater
Dieren – Filmhuis Dieren
Enschede – Concordia
Den Bosch – Verkadefabriek
Den Haag – Filmhuis Den Haag
Eindhoven – NatLab
Geldrop – Filmhuis Hofdael
Goes – Podium ‘t Beest
Groningen – Groninger Forum
Haarlem – Filmschuur
Harderwijk – Filmhuis Harderwijk
Heesch – Filmhuis de Pas
Helmond – Cacaofabriek

 • Aanrader beste film 2019 - SCHAPENHELD documentaire
 • shepherd sheep
 • sheep hero documentary

regisseur: Ton van Zantvoort
producent: NEWTON film | seriousFilm
omroep: Omroep Brabant | KRO-NCRV
distributeur: Windmill Film Distribution
lengte:
81 minuten voor cinema/ tv | 58 min tv
categorie: Human interest, portret, milieu, erfgoed, traditie, marktwerking, neoliberaal
email: info[at]newtonfilm.nl
Engelse website: sheephero.nl

logline

Een vrijgevochten Brabantse schaapsherder worstelt met zijn idealen; kan hij als traditionele herder zijn kudde laten grazen, of moet hij zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid?

De Brabantse Schaapsherder Stijn struint met zijn kudde over de heidegronden en leeft een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. De romanticus en idealist is een van de laatste traditionele schaapsherders, maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig. Koppig probeert Stijn zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden tussen uitdijende vinexwijken en industrieterreinen en het marktdenken ook zijn greep krijgt op het natuurbeheer. Als zijn idealen blijven botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer staat hij met zijn gezin voor de keuze: houden ze de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?

synopsis
Tien jaar geleden ontmoette regisseur Ton van Zantvoort een van de laatste traditionele schaapherders in Nederland. Stijn had het ideale leven, een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leefde in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Door de jaren heen merkte de filmmaker echter hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Een traditionele herder die vanwege extreme stress van de een op andere dag zijn haren kwijt raakt: hoe paradoxaal is dat. Was het hoeden van schapen niet het meest ontspannen en romantische beroep ter wereld? ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ vertelde Stijn en zo begon het verhaal.

Op observerende wijze toont de 81 minuten durende filmische documentaire de harde realiteit van een moderne ondernemer die probeert zijn bedrijf draaiende te houden. Stijn en zijn familie vechten om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld waar de kracht van geld en massaproductie zwaarder weegt dan goede bedoelingen en trage tradities. In een overgereguleerde samenleving is zijn zoektocht naar vrijheid een strijd die bijna te moeilijk is om te dragen. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of wordt hij gedwongen om met de kudde mee te gaan.

Loading...

Regie statement

Jaren geleden ontmoette ik Stijn, een van de laatste Nederlandse traditionele schaapherders. Door de jaren heen merkte ik hoe de ontspannen, opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg. Een traditionele herder die vanwege extreme stress van de een op andere dag zijn haren kwijt raakt: Hoe paradoxaal is dat. Was het hoeden van schapen niet het meest ontspannen en romantische beroep ter wereld? ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ vertelde Stijn tegen mij.

We leven in een wereld die bepaald wordt door de economische wetten en dit is diep doorgedrongen tot een van de meest romantische beroepen op de wereld. Maar hoe ver moet je gaan om je idealen te proberen te realiseren? En is het niet eenvoudiger om gewoon de kudde te volgen? Als filmmaker ben ik op zoek naar onderwerpen die ogenschijnlijk het kleine en het alledaagse vertegenwoordigen, om vervolgens een groot universeel thema aan te snijden. Niet zozeer om een belerend statement uit te dragen, maar om de kijker aan het denken te zetten over onszelf, de wereld waarin we leven en dat wat ons als mens verbindt.

Ton van Zantvoort | regisseur | cameraman | editor

TON van ZANTVOORT

PRODUCENT | REGISSEUR | CAMERAMAN | EDITOR

Ton van Zantvoort (Heesch, 1979) is een regisseur, cameraman en editor, wiens werk is vertoond op gerenommeerde A- filmfestivals. Hij won meer dan een dozijn internationale prijzen voor o.a. beste regie, beste camera en beste montage. Zijn films zijn wereldwijd uitgezonden op o.a. VPRO, ARTE/ZDF, Al Jazeera.

Personalia

Ton van Zantvoort (Heesch, 1979)
production company: NEWTON film | newtonfilm.nl |
other websites: www.sheephero.nl | www.schapenheldfilm.nl | tonvanzantvoort.nl
overig: IMDB | Facebook | LinkedIn

Opleidingen

1999 – 2003 Academie St. Joost Breda, Audio Visueel, diploma cum laude behaald
1996 – 1999 Grafisch Lyceum Eindhoven, Vormgeving, diploma behaald
1991 – 1996  Maaslandcollege Oss, HAVO, Ne, En, Sk, Bi,Wi A, Te, diploma behaald

Biografie

Ton van Zantvoort (Heesch, 1979) studeerde in 2003 cum laude af aan de Academie St. Joost in Breda richting audiovisueel. In 2006 beleefde zijn debuutfilm GRITO de PIEDRA de wereld première tijdens het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). De film werd o.a. uitgezonden bij ARTE/ZDF. Zijn tweede film a BLOOMING BUSINESS maakte hij in co-productie met de VPRO. De film werd vertoond op zo’n 100 grote film festivals, wereldwijd uitgezonden en won een dozijn aan prijzen, zoals o.a. op DOK Leipzig. In 2016 won zijn spraakmakende documentaire de BENNO TAPES o.a. een Gouden NL Award. Zoals ook bij de 81 minuten durende SCHAPENHELD uit 2018, was hij voor al deze films niet alleen verantwoordelijk voor de (co-) productie en regie, maar verzorgde Ton van Zantvoort ook het camerawerk, de editing, de grading en meer.

Naast het produceren van zijn eigen documentaires, produceerde Ton van Zantvoort ook diverse documentaires voor andere jonge regisseurs. DAY IS DONE* van Guido Hendrikx ging in première op het IDFA , VALLEND van Jef Monté beleefde zijn première op het Nederlands Film Festival en de wereld première van de film over DICK VERDULT ging in première op Bafici in Buenos Aires. Naast lange films maakte Ton van Zantvoort een dozijn aan korte (kunst) films, was hij de editor van lange documentaires en korte fictie, geeft hij master classes op academies in Europa en Canada en is hij jurylid voor diverse internationale filmfestivals en organisaties zoals Panasonic International.

Over Ton van Zantvoort

Ton van Zantvoort observeert met grote aandacht en neemt ons mee in de wereld van mensen aan de rand, mensen die, geconfronteerd met externe machten als toerisme, internationale handel en massacommunicatie proberen te overleven. Met grote menselijkheid toont Van Zantvoort ons letterlijk en figuurlijk een andere wereld – een wereld waarin het leven van elk mens waardevol is.

Zijn films worden gekarakteriseerd door een intieme beeldtaal, een poëtische structuur en een enorme betrokkenheid. In zijn lyrische documentaires met sociaaleconomische ondertoon weerstaat hij vaak de verleiding van interview en commentaar.

Zijn manier van werken lijkt te liggen in het verlengde van de direct cinema; directe observaties met zo min mogelijk ingrepen van buitenaf en controle over vrijwel het gehele maakproces van de film. Maar in Ton zijn films zie je echter een voorkeur voor stilering en een nadruk op de vormgeving van beeld en geluid. Zijn werk is origineel van aard en getuigt inhoudelijk van een grote wilskracht bij de maker. Binnen zijn films neemt Ton van Zantvoort doelbewust een standpunt in en hij geeft daarmee een eigen visie op de werkelijkheid. De visie van een westerling die ons en zichzelf een spiegel voorhoudt. Een confronterende spiegel, maar ook een waar je graag langdurig in kijkt.

Filmografie

Filmografie als regisseur (selectie)
ALL OF US, 85 min, in productie
SCHAPENHELD, 81 min, co-productie met seriousFilm, Omroep Brabant en KRO-NCRV, 2018
de BENNO TAPES, 54 min, i.s.m. Van Osch Films, 2015
Kees en Mien, 30 min, co-productie met Zuidenwind film, 2011
a BLOOMING BUSINESS, 52 min, co-productie VPRO, 2009
GRITO de PIEDRA, 55 min, ARTE/ ZDF, 2006
overige: Het verleden heeft de toekomst, 18 min, 2011; Lovely Planet, 8 min, 2009; Carrousel, 7 min, 2010; Another day in Bombay, 10 min, 2007; Isla Totora, 10 min, 2007; Pack, 5 min, 2005; Moja Mbegu, 5 min, 2004; Items, 25 min, 2003, Khamuvillage, 25 min, 2003

Filmografie als producent (selectie)
DICK VERDULT, 70 min, regie Luuk Bouwman, 2017
VALLEND, 25 min, Teledoc Campus, regie Jef Monté, 2014
Loving Heart, 71 min, regie Wouter Verhoeven, 2013
DAY IS DONE*, 30 min, regie Guido Hendrikx, 2010

Internationale prijzen

Distributie prijs La Trois, Millennium Documentary Festival, België, 2019
Beste film + Beste regisseur
, NVIFF, Nederland, 2019
Top 10 best of IDFA publieksprijs,
IDFA, Nederland, 2018
Gouden NL Award beste productie van alle categorieën, Nederland, 2016
NL Award
beste documentaire 2015 van alle regionale omroepen , Nederland, 2016
Trevignano FilmFest Award, Italië, 2013
Eervolle Vermelding, beste internationale korte film, Planet in Focus, Toronto, Canada, 2011
Jury publieksprijs, FIFDH, Festival International du film des droits de l’homme de Paris, France, 2011
Publieksprijs & Speciale jury vermelding, The Art of the Document, Warschau, Polen, 2010
Golden Olive awards, voor beste documentaire & cinematografie, Int. Festival Bar, Montenegro, 2010
Publieksprijs, Millennium Film Festival, Brussel, België, 2010
Press award, beste film van het FICA festival, Goiás, Brazilie, 2010
Best Treatment jury prijs, Cinema Planeta, Cuernavaca, Mexico, 2010
Healthy Workplaces Film Award, DOK Leipzig, Leipzig, Duitsland, 2009
Speciale vermelding Open Eyes Award, Med Filmfestival, Rome, Italië, 2009
Publiekprijs Mixed Greens, Planet in Focus, Toronto, Canada, 2009
Eervolle Vermelding, Media city13, Visual Art Festival, 2007
2e prijs, NFTVM award, voor beste nieuwe Nederlandse filmmaker, 2006
Nominatie voor St. Joost Penning, 2003

Ton van Zantvoort - SHEEP HERO documentary snow

Filmfestival vertoningen (selectie)

Nationaal – IDFA International Documentary Film Festival, Amsterdam (2018, 2010, 2006, 2005); Nederlands Film Festival, Utrecht (2014, 2009, 2007, 2005);

Europees – DOK Leipzig, Duitsland; Visions du Réel, Zwitserland; Thessaloniki Documentary Festival, Griekenland (2009,2019);  DOK.fest, München; Festival dei Popoli, Italië; Documenta Madrid, Spanje; Millennium Docs Against Gravity, Poland; Docpoint Helsinki, Finland; Docville, Belgie; Edinburgh International Film Festival, UK; Art of the Document Multimedia Festival, Polen; Split International Festival of New film, Kroatië; International Millennium Film Festival, België; International Film Festival for Human Rights, diverse locaties in Frankrijk; International Audiovisual Festival of Biodiversity, Italië, Kinookus FFF, Kroatië; Sunchild Film Festival, Armenië; This Human World, Oostenrijk; Jihlava IDFF, Tsjechië

Wereld – Vancouver International Film Festival, Canada; Planet in Focus, Toronto; Montreal Human Rights Film Festival; Margaret Mead Film Festival & travelling selection, New York, Chicago, Florida, Vermont, Indiana; BAFICI Buenos Aires; DOCSMX Festival Internacional de Cine Documental, Mexico; Animal & Nature Film Festival, Beijing, China; Film Festival Arlington, Virginia, USA; Duke City DocFest, Albuquerque, New Mexico, USA; Criterio Ambiental, Costa Rica; Short Film Festival, Moscow; International Documentary Festival, Agadir, Marokko; Green Film Festival, Seoul, Korea; New Zealand International Film Festival, Nieuw Zeeland;

NEWTON film SHOWREEL

Vrij werk SHOWREEL

SCHAPENHELD regisseur

met speciale dank aan
Stijn & Anna
Artuur & Midas
Loek & Margriet
Martin, Tim & Michael

script, regie & camera
Ton van Zantvoort

geluid
Annerose Langeveld
Iris van de Rijt
Olivier Nijs

montage
Ton van Zantvoort

montage advies
Joost Seelen
Ralf Verbeek
Gys Zevenbergen
Barbara Hin

muziek
Roy Bemelmans

mixage
Jeroen Goeijers

visual effects & grading
NEWTON film

grading advies
Ramon de Jong

deliveries
Rob Maas

productie stagiair
Iris van de Rijt

artwork
newton solutions

producent seriousFilm
Marc Thelosen
Koert Davidse

producent NEWTON film
Ton van Zantvoort

uitvoerend producent NEWTON film
Annerose Langeveld

eindredactie Omroep Brabant
Lout Donders

eindredactie documentaires KRO-NCRV
Jelle Peter de Ruiter

productieleider documentaires KRO-NCRV
Yolande van der Blij

distributie
Windmill Film Distribution

distributeur
Wallie Pollé

world sales
Films Transit International

sales agent
Jan Rofekamp

met dank aan:
Familie Hilgers, Familie van Diepen, Martin blaauwgeers, Michael Colart, Tim van delft, Daphne Hogeweg, Patrick learbuch, Bert Klerks, Alle herders en vrijwilligers, Gilde van traditionele schaapherders, Marcel van Silfhout, Nyeleni forum , Nederlandse delegatie, Sylvia Kay, TNI/ FIAN, Jildou Friso, Elske Hageraats, Lars Veraart, Guus Geurts, ASR Vastgoed, Harry Breviers, Marianne Oostveen, Radio 1 Langs de lijn, Renze Klamer, Robbert Meeder, RTL4, Herman den Blijker, De Druiventros, Familie Mutsaers, Beheermaatschappij Leermakers, Hein Koenraad, Daisy Lane Tilburg, Sabine Wijsman, Michael Wirken, BNN Rare Jongens, Valerio Zeno, Jelle de Beule, Leo Alkemade, De slachterij, Basisschool Tilburg, Gemeente Goirle, Streekpark Klein Oisterwijk, Fijnproevers en Smaakbarbaren, Kerststal Buurtcomité Aarle Poppel en Ijssalon ‘t Moontje, Wouter Verhoeven, Rutger Hesseling, Etienne van Nuland, Koen van Grinsven, Giel van Schaijk, Meike van Zandvoort, Maureen Prins, Marcel Melchers, Stijn van Eekelen, familie van Zantvoort, Radius College, AKv St Joost, Noortje van de Sande, Anke van Diejen, Wallie Pollé, Jan Rofekamp en iedereen die de film mede mogelijk heeft gemaakt.

Deze film is geproduceerd door NEWTON film en seriousFilm in coproductie met Omroep Brabant en KRO-NCRV. Deze film is tot stand gekomen met steun van Het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds en Brabantse Beauties.

SHEEP HERE partners

© 2018 NEWTON film | seriousFilm | Omroep Brabant | KRO-NCRV

Loading...

Trouw “Filmmoment van 2019, niet te missen!”
Volkskrant ★★★★ “Een visuele ode aan een oerlandschap. En als er een ooit een prijs bestaat voor de mooiste drone-filmbeeld mag Schapenheld winnen.”
Nederlands Dagblad ★★★★ “Schapenheld laat je echt meeleven met Stijn.”
Indebioscoop ★★★★★ “een ijzersterke film”
Filmvandaag ★★★★ ½ “Alles klopt aan Schapenheld. Er is een compleet verhaal, afgewisseld met prachtige beelden en schitterende personages. Niets hiervan zou misstaan in een speelfilm.”
De Protagonisten ★★★★ Een aanrader. De beelden zijn prachtig – ook Nederland heeft hele mooie natuur – en oprechter dan Stijn kom je ze bijna niet meer tegen.

TIP
NAAM
DATUM
TITEL
AUTEUR/ HOST
LINK
MEDIUM
xVolkskrant2018-10-28Aanraders van de filmredactie voor IDFABor Beekman, Floortje Smit https://newtonfilm.nl/volkskrant-aanrader-schapenheld/Krant
xRegio Oss2018-11-07Documentaire lijkt uit te groeien tot een succeshttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/2018_11_07_Regio-Oss-Ton-van-Zantvoort-Schapenheld-.jpgKrant
tipVolkskrant2018-11-09Het herdersbestaan ontdaan van romantiekFloortje Smithttps://newtonfilm.nl/volkskrant-interview-ton-van-zantvoort-schapenheld/Krant
xBernhezer regio Oss2018-11-09Grootste documentaire festival ter wereldMartha Daamshttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/DeMooiBernhezeKrant-Film-van-Heeschenaar-Ton-van-Zantvoort-op-IDFA-2018.jpgKrant
xOpium2018-11-09Live uitzending 1 uurAndrea van Polhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Radio-4-Opium-Schapenheld-Ton-van-Zantvoort-small.mp3Radio 4
xSEE NL - Filmfonds2018-11-10Never Follow the FlockNick Cunninghamhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/SEE_NL_IDFA_Ton-van-Zantvoort-.jpgMagazine
xBN DeStem2018-11-15Oorlogen uitvechten op de heiRené van Peerhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Schapenheld-BNDeStem-15-11-2018.jpgKrant
xBrabants Dagblad2018-11-16Bestaan van Herder is geen rozengeur en maneschijnBen Ackermanshttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Brabants-Dagblad-Schapenheld_ton-van-zantvoort.jpgKrant
xNOS Radio 1 Journal2018-11-16Radio interview met herder StijnJurgen van den Berg https://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Radio-1-Journaal-over-SCHAPENHELD.mp3Radio 1
xWild in de middag2018-11-16Radio interview met herder StijnRuud de Wildhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Radio-2-Ruud-de-Wild.mp3Radio 2
xOVT Onvoltooid Verleden Tijd2018-11-18Filmkenner Fellix Rottenberg top 3 op IDFAJos Palm - Felix Rottenberghttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/schapenheld-rottenberg.mp3Radio 1
xVice Money2018-11-21Een van de laatste schaapherders van Nederland gruwelt van zijn beroepJan van Tienenhttps://vicemoney.nl/2018/11/21/schaapherder-haat-zijn-werk/Online
tipVPRO IDFA Publieksprijks2018-11-23TOP 10 BEST OF IDFANadia Moussaidhttps://newtonfilm.nl/schapenheld-in-top-10-beste-films-van-idfa/NPO2
x5 uur Live 2018-11-26IDFA Special Daphne Bunskoekhttps://youtu.be/aDoeCNwuHxURTL4
xIPMA project management vakblad2018-12-01Het maken van een documentaire filmAriane Moussaulthttps://newtonfilm.nl/passie-als-driver-voor-succes/Magazine
xArena Lokaal.nl2019-02-03Aangrijpende docu Schapenheld toont de strijd van Brabantse herderPaul Verstegenhttps://www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/aangrijpende-docu-schapenheld-toont-de-strijd-van-brabantse-herderOnline
xIn de Buurt Breda2019-02-04Bredase documentairemaker Ton boekt wereldwijd succes met ‘Schapenheld’Susanne de Bruinhttps://indebuurt.nl/breda/bredanaars/bredanaar-van-de-week/bredase-documentairemaker-ton-boekt-wereldwijd-succes-met-schapenheld~43594/Online
xOmroep Goirle2019-02-11Schapenheld regisseur Erik van Vliethttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/02/Radio-Goirle-gesprek-Schapenheld-met-de-regiseur-Ton-van-Zantvoort.mp3Radio
xDe Sleutel2019-02-14Schapenheld toont strijd van een herderde redactiehttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/02/Oss-sleutel-Schapenheld-toont-strijd-van-een-herder-2019_02_13-web-.jpgKrant
xEindhovens Dagblad2019-02-14'Schapenheld’ openingsfilm van DOCfeed in TAC Eindhoven: Oorlogen op de hei uitvechtenRené van Peerhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/02/Eindhovens-Dagblad_ED_Oorlogen-op-de-hei-Rene-van-peer-Schapenheld_ton-van-zantvoort-2019_02_13-web.jpgKrantDutch
tipDe Protagonisten2019-02-18★★★★ “oprechter dan Stijn kom je ze bijna niet meer tegen. “De Protagonisthttp://www.deprotagonisten.nl/recensies/schapenheld/Online
tipDe DocUpdate2019-02-19meeslepende documentaire SchapenheldHelmut Boeijenhttps://newtonfilm.nl/de-docupdate-revue/Online
tipInDeBioscoop2019-02-19★★★★★ Een eenzaam schreeuwende idealistRies Jacobshttps://www.indebioscoop.com/recensie-schapenheld/OnlineDutch
tipTROUW2019-03-01Dit worden de vijf filmmomenten van 2019Belinde van de Graafhttps://newtonfilm.nl/trouw-de-vijf-filmmomenten-van-2019/KrantDutch

Trouw 03-01-2019 – Dit worden de vijf filmmomenten van 2019 – Schapenheld op 5!

 • Top-5-beste-films-2019-recensie-Trouw-best-of-SCHAPENHELD

Volkskrant 09-11-2018 / 28-10-2018

 • Ton van Zantvoort laat in Sheep Hero zien hoe het schaapsherderbestaan meer is dan een mooie zondagmiddag op de hei _ De Volkskrant
 • 2018_10_29_Volkskrant-IDFA aanraders-screen

De documentaire SCHAPENHELD is geëindigd met een 8.9 in de top 10 van beste films volgens het IDFA publiek. De audience award werd uitgereikt tijdens de live talkshow VPRO IDFA Audience Award 2018 op NPO2 op vrijdag 23 november om 22.55. Bekijk hier het gesprek met Nadia Moussaid, Ton van Zantvoort en vader Loek Hilgers.

RTL 4 – 5 uur Live – IDFA special (26-11- 2018)

Radio 2 Ruud de Wild ‘de Wild in de middag’ met Stijn (16-11-2018)

Radio 1 Felix Rottenberg IDFA aanrader (18-11-2018)

Radio 4 Opium Regisseur Ton van Zantvoort 1 uur te gast (9-11-2018)

SEE NL – Filmfonds – November 2018 – Nick Cunningham

 • SEE_NL_Filmfonds
 • SEE_NL_IDFA_Ton-van-Zantvoort-

Brabants Dagblad | BN de Stem | 15-11-2018

 • Schapenheld---BNDeStem---15-11-2018
 • Brabants-Dagblad-Schapenheld_ton-van-zantvoort

Een gesprek over Schapenheld met muziek van mijn componist Roy Bemelmans en muziek uit films zoals Requiem for a dream, Arrival (Max Richter), en klassieker North & South.

 • Radio 4 - Opium - Vondel cs Ton van Zantvoort
 • Radio 4-opium-andrea-van-pol-Ton-van-Zantvoort

Bernhezer | regio Oss 09-11-2018

 • DeMooiBernhezeKrant-Film-van-Heeschenaar-Ton-van-Zantvoort-op-IDFA-2018
 • 2018_11_07_Regio-Oss-Ton-van-Zantvoort-Schapenheld-

13-02-2019 | De Sleutel (Oss)| Schapenheld toont strijd van een herder

Oss sleutel Schapenheld toont strijd van een herder 13 februari 2019

13-02-2019 | ED Eindhovens Dagblad  | Oorlogen op de hei

Eindhovens Dagblad ED Oorlogen op de hei ene van peer Schapenheld Ton van Zantvoort 13 februari 2019
Loading...

SCHAPENHELD OP TV BIJ OMROEP BRABANT & KRO-NCRV

mei 21st, 2019|

Na de succesvolle bioscoop release in de Benelux en de zegetocht langs gerenommeerde film festivals, is het nu zover: SCHAPENHELD komt op TV. Mark the dates en zegt het voort: Omroep Brabant NPO2 KRO-NCRV zaterdag 1 juni om 16:00 zondag 2 [...]

EL HEROE DE LAS OVEJAS AKA SCHAPENHELD

mei 20th, 2019|

Vertoningen SCHAPENHELD May 23, 20:00 Cinemex 9 May 24, 18:00 Cinemex 10 EL HEROE DE LAS OVEJAS AKA SCHAPENHELD EL HEROE DE LAS OVEJAS aka SCHAPENHELD, beleefd zijn Zuid-Amerikaanse première in Mexico op het 11e Cinema Planeta film festival. Het festival is vandaag begonnen en [...]

WINNAAR BESTE DOCUMENTAIRE GREEN WARSAW AWARD

mei 16th, 2019|

Winnaar beste documentaire Green Warsaw Ton van Zantvoort met zijn documentaire film SCHAPENHELD is de winnaar van de beste documentaire in de Green Warsaw competitie op het 16e Millennium Docs Against Gravity Film Festival dat plaatsvond van 10 tot 19 mei in Polen. Het Millennium Docs Against Gravity festival [...]

IN BELGISCHE BIOSCOPEN EN VIER STERREN RECENSIES

mei 15th, 2019|

Vanaf vandaag draait SCHAPENHELD ook in de Belgische Bioscopen, zoals Budascoop Sphinx Cinema , UGC Cinema's Antwerpen. Op 10 en 11/06 in Filmhuis Mechelen en op 13/06 in UGC Turnhout (MOOOV). Ook kwamen er vandaag diverse vier sterren recensies uit: "Schapenheld laat het bijzondere bestaan van een herder fabelachtig [...]

BESTE EUROPESE CINEMATOGRAFIE PRIJS

mei 13th, 2019|

Ton van Zantvoort wint de beste Europese Cinematografie Prijs tijdens ECA ( European Cinematography AWARDS) BESTE EUROPESE CINEMATOGRAFIE PRIJS Ton van Zantvoort heeft met zijn film SCHAPENHELD de Beste Europese Cinematografie Prijs gewonnen tijdens het European Cinematography AWARDS ( ECA) event. Een competitie voor filmmakers wereldwijd. [...]

DOK.FEST MUNCHEN EN MILLENIUM DOCS AGAINST GRAVITY WARSCHAU

mei 7th, 2019|

DOK.fest München en Millenium Docs Against Gravity Warschau SCHAPENHELD is geselecteerd voor DOK.Fest München dat van 8-19 mei plaatsvind in Duitsland. Op 9 mei is de regisseur bij de Duitse première en de dag erna bij de Poolse première op het Millennium Docs Against Gravity festival in Warschau dat [...]

DOCVILLE EN MILLENIUM FILM FESTIVAL

maart 27th, 2019|

Update: 29-03-2019 : SCHAPENHELD wint de distributie award van La Trois op het Millennium documentary festival in Brussel! Docville Leuven & Millenium Film Festival Brussel Donderdag 28 maart beleefd SCHAPENHELD zijn Belgische première op het DOCVILLE International Documentaire Festival in Leuven (27 maart- 4 april) [...]

GRAND ANGLE – VISIONS DU RÉEL COMPETITIE

maart 11th, 2019|

Vertoningen Visions Du Réel Zaterdag 6 april - 14:00 Théâtre de Marens Zondag  7 april - 19:30 Théâtre de Grand-Champ, Gland Visions Du Réel: SCHAPENHELD in the Grand Angle competitie! We zijn enorm blij dat SCHAPENHELD is geselecteerd voor het zeer gerenommeerde Visions Du Réel International [...]

★★★★ VOLKSKRANT | HYPNOTISEREND MOOI

februari 21st, 2019|

★★★★ VOLKSKRANT “Visuele ode aan een oerlandschap.” De documentaire Schapenheld laat het bijzondere bestaan van een herder fabelachtig zien (vier sterren) Schapenheld is een visuele ode aan een oerlandschap dat onvermijdelijk zal vervormen en verdwijnen. Van Zantvoort tilt zijn portret van een herder uit boven [...]

NIEUWE REVU – NEERLANDS HOOP

februari 21st, 2019|

Nieuwe Revu portretteert de leiders van een nieuwe generatie. Zij helpen Nederlantd vooruit door de juiste vragen te stellen of door zelf de antwoorden te geven. Deze week: documentairemaker Ton van Zantvoort (39). TEKST DANNY KOKS Wat is je beste beslissing van de laatste twaalf [...]

FILMKRANT – HERDER IN DE VERDRUKKING

februari 21st, 2019|

Herder in de verdrukking Een Brabantse schaapherder probeert zijn traditionele bedrijf draaiende te houden in neoliberaal Nederland. Een sage waarvan regisseur Ton van Zantvoort de fotogenieke, de komische en de tragische kanten weet vast te leggen. Stijn Hilgers is schaapherder, een archaïsch beroep dat [...]

★★★★ PAROOL VIER STERREN

februari 20th, 2019|

★★★★ PAROOL “Ik begrijp zijn woede en stress” Ton van Zantvoort prikt met Schapenheld het romantische beeld van schaapherder door. De documentaire volgt tweeëneenhalf jaar de Brabantse herder Stijn, die te maken heeft met bikkelharde concurrentie en bureaucratische regels.   Waarom een film over [...]

FILMVANDAAG RECENSIE – ADEMBENEMEND

februari 20th, 2019|

★★★★★ Kan de herder z’n schaapjes op het droge houden? “Herders hebben de gewoonte om te zeuren,” vertelt schaapherder Stijn Hilgers in deze documentaire. Dat kan misschien wel zo zijn, maar na deze documentaire over het schaapherdersbestaan van Stijn moeten we misschien wel toegeven dat hij [...]

IJZERSTERKE FILM ★★★★★ EENZAAM SCHREEUWENDE IDEALIST

februari 20th, 2019|

★★★★★ Een eenzaam schreeuwende idealist Valerio Zeno Regisseur Ton van Zantvoort vertelt in Schapenheld het verhaal van Hilgers op een observerende manier, zonder voice-over en met een minimum aan interviews. Hij wil zijn mening niet opdringen aan het publiek. Zo kom je er in de [...]

DE DOCUPDATE | REVUE

februari 20th, 2019|

DE DOCUPDATE - Helmut Boeijen https://dedocupdate.wordpress.com/2019/01/28/schapenheld/ Er zijn dagen waarop de gemiddelde Nederlander niet mijmert over de toestand van de vaderlandse heide. Totdat je dat typische landschap krijgt te zien zoals schaapsherder Stijn Hilgers het dagelijks ziet – of beter: zoals filmmaker Ton van Zantvoort de [...]

INTERNATIONALE PREMIERE

februari 19th, 2019|

Internationale première tijdens het Thessaloniki Documentary Festival. SCHAPENHELD is ook geselecteerd for One World Praag & DOK.Fest München Schapenheld is geselecteerd voor het Thessaloniki Documentaire Festival in Griekenland, waar de film zijn internationale première zal beleven. Ook het One World Human Rights Festival in Praag en DOK.Fest [...]

Beste Documentaire