De documentaire Lucky Lobster heeft de Prix CIRCOM 2025 gewonnen in de categorie Beste Documentaire. Deze jaarlijkse prestigieuze prijs bekroont de beste regionale televisieproducties uit maar liefst 47 Europese landen. De Prix CIRCOM wordt sinds 1990 beschouwd als de belangrijkste internationale onderscheiding voor regionale programma’s binnen de publieke omroep. Een indrukwekkende erkenning voor zowel de film als autodidact en debuterend maker Els Remijn.
De film is meesterlijk uitgevoerd: camerawerk en montage trekken de kijker direct de wereld van de boot in, alsof je zelf naast de visser zit en zijn dagelijkse hoogte- en dieptepunten meebeleeft. De ingetogen beeldstijl laat het verhaal op natuurlijke wijze ontvouwen, met een ritme dat het komen en gaan van de zee weerspiegelt. Met een subtiele balans tussen humor en melancholie is Lucky Lobster zowel een tragikomisch verhaal als een ontroerende bespiegeling op identiteit, trots en het onvermijdelijke verstrijken van de tijd. Het is een film vol hart, authenticiteit en stille kracht — een film die een blijvende indruk op de jury heeft achtergelaten.
De Prix CIRCOM is de belangrijkste Europese prijs voor regionale televisieproducties. Sinds 1990 bekroont deze jaarlijkse competitie het beste werk van publieke omroepen uit heel Europa. De prijs is een internationaal erkend kwaliteitskeurmerk binnen de wereld van regionale documentaire en televisie.
Vanuit 47 Europese landen konden alle regionale publieke omroepen hun allerbeste werk kosteloos inzenden in verschillende categorieën, zoals Documentaire, Muziek & Kunst en Onderzoeksjournalistiek. De geselecteerde producties maakten kans op een prijzenpot van in totaal 40.000 euro. Sinds 2025 kunnen ook producties winnen waarvoor geen Europese uitzendrechten beschikbaar zijn — een aanpassing die volgens CIRCOM is doorgevoerd om écht de beste productie te kunnen belonen, ongeacht de uitzendrestricties.
We danken het Prix CIRCOM-team en de jury voor deze eervolle bekroning voor beste documentaire.
Lucky Lobster is een tragikomisch portret van Cor Fondse, een markante oud-visser die woont op zijn visserschip in de haven van Breskens. Terwijl de wereld om hem heen moderniseert, houdt Cor vast aan zijn eigen regels, tradities en levensstijl. De film laat op intieme en soms humoristische wijze zien hoe hij zich staande probeert te houden in een snel veranderende wereld. Tussen Oosterscheldekreeft, paling en oesters door ontvouwt zich een verhaal over vasthouden en loslaten, over tijd, traditie en vergankelijkheid.
Lucky Lobster is het filmdebuut van autodidact Els Remijn. Ze volgde en filmde jarenlang met minimale middelen, de markante visser. NEWTON film ondersteunde haar onder andere met advies en Ton van Zantvoort verzorgde tevens de montage en de afwerking van de film. Later werd ook Omroep Zeeland betrokken als regionale omroep en zij diende de film in voor de prestigieuze Prix CIRCOM die onze film won.
Jury Rapport
Lucky Lobster is een liefdevol en aangrijpend portret van een oude Zeeuwse visser en zijn trouwe hond, vertegenwoordigers van een verdwijnende levensstijl. Gesitueerd in de haven van Breskens laat de film de stille veerkracht zien van een man die blijft wonen en werken op zijn vissersboot, vasthoudend aan tradities terwijl de modernisering hem steeds dichter op de hielen zit. Terwijl de haven om hem heen verandert en zijn bestaan bedreigt, wordt hij paradoxaal genoeg een lokale attractie: toeristen staan in de rij, niet alleen voor zijn eten, maar ook voor een glimp van zijn karakter.
De film schetst een levendig beeld van deze ruwe maar diep menselijke hoofdpersoon: grof, charmant, melancholisch, vrolijk en koppig tegelijk. Zijn emoties worden ongefilterd getoond, wat resulteert in een oprechte en intieme weergave. De eenzaamheid van zijn dagelijkse routine wordt zo krachtig in beeld gebracht dat het effect ervan ver voorbij het scherm reikt.
Ook technisch is de film voortreffelijk gemaakt: camerawerk en montage zuigen de kijker het leven aan boord in — bijna alsof je zelf naast de visser zit en zijn dagelijkse hoogte- en dieptepunten meebeleeft. De ingetogen visuele stijl laat het verhaal op natuurlijke wijze ontvouwen, in een ritme dat het komen en gaan van de zee weerspiegelt. Met een evenwicht tussen humor en melancholie is Lucky Lobster zowel een tragikomisch verhaal als een ontroerende bespiegeling op identiteit, trots en de onvermijdelijke vergankelijkheid van het leven. Een film vol hart, authenticiteit en stille kracht, die diepe indruk maakte op de jury.
Volledige Rapport (Engels)
This year’s Prix CIRCOM Documentary category showcased a rich and diverse range of entries, each marked by distinct approaches and storytelling styles. The jury was impressed by the variety and ambition displayed across the board. A recurring observation was the frequent departure from traditional documentary structures. Many of the works adopted hybrid or experimental forms, blurring the lines between genres. While this creative freedom was appreciated, it also posed challenges during the evaluation process, as some entries might have been more appropriately placed in different categories
that better reflected their narrative intentions.
The documentaries submitted dealt with a wide spectrum of pressing social and human themes. From intimate portrayals of personal resilience to impactful investigative reports, the selection illustrated the breadth and sensitivity of today’s documentary filmmaking. Despite occasional divergences from conventional formats, the jury found many of the films deeply engaging. They offered new perspectives and invited the viewer into unique worlds, often with emotional
authenticity and narrative innovation.
The jury was particularly moved by the heartfelt storytelling and emotional depth present throughout the category. The winning film, Lucky Lobster from Omroep Zeeland (The Netherlands), was especially praised for its tender depiction of a sea captain and his faithful dog, capturing a vanishing lifestyle with warmth, humor, and understated elegance. A commendation was awarded to Agony (Bol) from RTS Belgrade (Serbia), a powerful documentary centred on the parents of children lost in a mass shooting. The strength of this film lay in its raw, unembellished testimonies and minimalist direction, allowing the
emotional gravity of the story to resonate with unforgettable impact. This year’s entries demonstrated a confident and evolving documentary voice — one that embraces both experimentation and emotional honesty, offering the viewer a valuable opportunity to pause, reflect and truly listen.
Mariangela Borneo
RAI, Italy
JURY
Chair Mariangela Borneo RAI Italy
Gorka Garcia EITB, Basque Country Spain
Darko Flajpan HRT Zagreb Croatia
Claudia Schubert ORF, Landesstudio Niederösterreich Austria
Bill MacLeod MG Alba, Scotland UK
Anne-Catherine Nanopoulos France 3 Alsace France