ANIMA2024-05-16T15:59:53+02:00
  • ANIMA_Documentary-harbour
  • ANIMA_documentary_Harbour-rotterdam-web

In de poëtische documentaire ANIMA wordt de kijker ondergedompeld in de surrealistische wereld van de Rotterdamse haven, waar de grens tussen mens en machine vervaagt.

scenario & regie: Josefien van Kooten & Anna Witte
producent: Ton van Zantvoort, Annerose Langeveld / NEWTON film
omroep: HUMAN
taal: Engels, Filipijns
lengte: 27 minuten
verwacht: september 2024
ISAN: 0000-0007-362F-0000-G-0000-0000-Q

Teledoc-Campus-CoBo-NPO-Filmfonds-logos-2024-humanIn het kader van Teledoc Campus. Een samenwerking van CoBO, Nederlands Filmfonds, NPO-fonds en NPO

Binnenkort online

Logline:
In de korte, poëtische documentaire ANIMA wordt de kijker ondergedompeld in de surrealistische wereld van de Rotterdamse haven, waar de grens tussen mens en machine vervaagt.

Synopsis:
In de korte documentaire ANIMA wordt de kijker meegenomen naar de surrealistische wereld van de Rotterdamse haven, waar mens en machine versmelten in een technologische omgeving. Zeevarenden verblijven maandenlang op schepen in transit, slechts verbonden met de buitenwereld via hun telefoon. Tussen werken en rusten door brengt de havenpastor soms een bezoek, of kunnen ze zich verliezen in troostende karaoke.

Met adembenemende beelden en een poëtische vertelstijl neemt ANIMA de kijker mee op een cinematografische reis door de haven, waarin de essentie van menselijk verlangen en de worsteling met technologische omgevingen op indringende wijze worden verkend. De film nodigt uit tot introspectie over de fragiliteit van menselijke connecties in een wereld die voortdurend streeft naar meer. Het biedt een unieke kijk op de menselijke ervaring in een zowel betoverende als verontrustende omgeving. Wij maken dingen, maar de dingen maken ook ons.

Synopsis (lang):
In de korte documentaire ANIMA dompelt de kijker zich onder in de surrealistische wereld van de Rotterdamse haven, waar mens en machine versmelten in een technologische omgeving. Compleet in het teken van economische groei en efficiëntie raakt deze wereld ontmenselijkt. Zeevarenden verblijven maandenlang op schepen in transit, slechts verbonden met de buitenwereld via hun telefoon. Tussen werken en rusten door brengt de havenpastor soms een bezoek, of kunnen ze zich verliezen in troostende karaoke. Hoe vindt de mens zijn plek in een mechanische wereld?

Met adembenemende beelden en een poëtische vertelstijl neemt ANIMA de toeschouwer mee op een cinematografische reis door de haven, waarin de essentie van menselijk verlangen en de worsteling met techniek en automatisering op indringende wijze worden verkend. De film nodigt uit tot introspectie en confrontatie met de fragiliteit van menselijke connecties te midden van een wereld die voortdurend in beweging is en streeft naar meer. Deze documentaire biedt een unieke kijk op de menselijke ervaring in een omgeving die zowel betoverend als verontrustend is, en laat de kijker achter met een gevoel van verwondering en reflectie op de rol van technologie in onze hedendaagse samenleving. Wij maken dingen, maar de dingen maken ook ons.

ANIMA is een observerende film, gekenmerkt door statische tableaus en zonder hoofdkarakters, interviews of een conventionele verhaallijn.

Anna-witte-Josefien-van-Kooten-ANIMA-

Filmografie Anna
2016 Documentaire (25 min): ’Good People’ (met Josefien van Kooten)
2015 Videoinstallatie ‘Ungelijkheid’
2014 Documentaire (26 min): ‘Polish for Beginners’ (met Josefien van Kooten)
2010 Documentaire (27 min): ‘Zuhause’

Opleiding
2016-2017 Postinitiële Master Educatie
2013-2016 Master Humanistiek
2011-2012 Premaster Universiteit voor Humanistiek
2007- 2010 Bachelor, Audiovisuele Vormgeving, St. Joost, Breda
2006- 2007 Propedeuse, Fine Arts, St. Joost, Den Bosch

Ervaring
2021-nu course leader en docent AV WDKA
2011 -nu Eigenaar Anna Witte Film
2018-2021 docent HKU Graphic Design and AVD
2012- 2013 Stage Filosofie Magazine en Human
2009 Stage, Multi media voor de Human.

Biografie
Anna Witte studeerde af als filmmaker aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Haar werk houdt zich bezig met mensen, hun relaties en hun dromen, vaak met nadruk op de tragische en onvoorspelbare kant van het leven. Hiernaast is ook de rol van media en de ethische vragen die meespelen in het maken van film een thema die vaak terug komt in haar films en in haar werk. Ook in haar master aan de Universiteit van Humanistiek was dit de basis von haar onderzoek. Tijdens de master heeft zij ook haar liefde voor onderwijs ontdekt en werkt nu al sinds 2018 op verschillende kunstacademies. Naast haar werk in het onderwijs maakt Anna korte documentaires, een genre wat haar inspireert.

Filmografie Josefien
2021 Documentaire (63 min): ‘a TRAVELER’S GUIDE (co-regie Ton van Zantvoort)
2020 Documentaire (25 min): ‘HONDS’ , productie NEWTON film
2016 Documentaire (25 min):’Good People’ (met Anna Witte)
2014 Documentaire (26 min): ‘Polish for Beginners’ (met Anna Witte)
2011 Documentaire (27 min): ‘All the Pretty Little Horses’ (afstudeer film)

Opleiding
2020- 2021 NEXT Talentontwikkeling traject
2016 IDFA-Mediafonds Workshop, met Petra Lataster & Catherina van Kampen
2007- 2011 Bachelor, Audiovisuele Vormgeving, St. Joost, Breda
2006- 2007 Bachelor, Beeldende Kunst, St. Joost, Breda
2005 -2006 Propedeuse, Fine Arts, St. Joost, Breda
2003- 2004 Theologie, Universiteit Van Tilburg, Tilburg
1996- 2002 Atheneum, Nassau scholengemeenschap, Breda

Ervaring
2013 -nu Eigenaar Josefien van Kooten Film
2012- 2013 Stage, allround Audio Visueel werknemer at Lumineus.
2009 Stage, Multi media voor de Human.

Biografie
Josefien van Kooten studeerde af als filmmaker aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Na twee jaar te hebben gestudeerd aan de beeldende kunst richting maakte ze de overstap naar film en specialiseerde ze zich in de kunst van het documentaire maken. Haar werk toont de vrije aanpak die ze vanuit de kunst heeft meegekregen, maar ook de sterke wil om iets te vertellen over onderwerpen die voor haar van belang zijn. In haar films toont Josefien dan ook een unieke en persoonlijke visie met een sociale relevantie. Ook zie je haar grote voorliefde voor filosofie terug in haar werk, ze altijd de dualiteit probeert te tonen in een wereld die nooit een kant en klaar antwoord past.

Regie
Josefien van Kooten & Anna Witte

Camera
David Spaans

Montage
Nicole Hálová
Josefien van Kooten

Regie- en montage coach
Joost Seelen

Muziek
Claudette van de Rakt

Geluidsnabewerking
Jacob Oostra

Kleurcorrectie
Michiel Rummens

Beeldafwerking
Jan Jaap Kuiper

Vertaling

Ondertiteling & vertaling
InVision

Producent
Ton van Zantvoort
Annerose Langeveld

Productie
NEWTON film

Eindredacteur documentaire HUMAN
Kees Vlaanderen

Nederlands Filmfonds
Simone van den Broek
Michiel van Opstal
Thomas van Tuijl
Jolijn van Rees

CoBO
Jeanine Hage
Peter van Beek
Alexander Djeranian
Mireille van der Laan
Kim van Berkel
Rowena Menso

Met dank aan

Helene Perfors, Rosanne Reijnierse, Marjolein Boer, Rolinda van Zanten, Susanne Sikkema, Stefan Francke, Ed van Hoek, Erik Bouwens, Geff Keizer

Deze productie kwam tot stand in het kader van Teledoc Campus. Een samenwerking van CoBO, Nederlands Filmfonds, NPO-fonds en NPO
© 2024 NEWTON film/ HUMAN

Teledoc-Campus-CoBo-NPO-Filmfonds-logos-2024-human
Datum Tijd Festival/ kanaal Overige Land Stad Q&A
4-11-2024 23:15 NPO2 HUMAN 2DOC Kort: Nederland Nationaal

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top