De 15 minuten durende documentaire Het Hof van de Leeuw volgt het maakproces van het gelijknamige kunstwerk van kunstenaarsduo Margit Lukács & Persijn Broersen. In hun fabelachtige 3D-animatie lieten zij zich inspireren door de vondst van leeuwenbotten op het Buitenhof. Deze Faustiaanse fabel – met muziek van Bram Kortekaas – wordt als opera vertolkt door leeuwen, raven en een walvis, met het Binnenhof in de steigers als decor.
De documentaire laat zien hoe het werk tot stand kwam en gaat in op de ideeën, keuzes en samenwerkingen. De documentaire is gemaakt in opdracht van het Atelier Rijksbouwmeester en maakt deel uit van de Kunstparade Binnenhof Renovatie, waarin gerenommeerde kunstenaars tijdelijk nieuw werk creëren tijdens de renovatie van het Binnenhof.
Kunstparade Binnenhofrenovatie
Het programma Kunstparade Binnenhof Renovatie is een publiek programma in de ruimte rond het Binnenhof. In samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester, de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag ontvangen verschillende kunstenaars gedurende de renovatie een opdracht om nieuw werk te maken. Margit Lukács & Persijn Broersen werden voor deze derde editie uitgenodigd door het ministerie van Algemene Zaken, met als thematisch uitgangspunt: de relatie tussen natuur en het Binnenhof.
De film
NEWTON film maakt van elk kunstwerk binnen de Kunstparade een korte documentaire, waarin de visie van de kunstenaars, het maakproces en de uiteindelijke uitvoering in beeld worden gebracht. De films worden steeds gemaakt in samenwerking met verschillende jonge makers. Deze documentaire werd gemaakt in samenwerking met Naomi White.
In Het Hof van de Leeuw volgen we hoe Lukács & Broersen, bekend om hun gelaagde, digitale werelden, hun werk ontwikkelen op basis van de vondst van leeuwenbotten op het Buitenhof als inspiratie diende voor hun film. De kijker komt meer te weten over de symboliek van hun werk, de rol van de leeuw, de raven en de profetische walvis, en de manier waarop zij historische bronnen zoals Goethe’s Faust en de woorden van Johan de Witt verwerken in hun verhaal.
Het Hof van de Leeuw van Lukács & Broersen
Het kunstwerk Het Hof van de Leeuw is een virtuele 3D-animatie waarin een leeuw, een groep witte raven en een walvis het Binnenhof bevolken. De rijk begroeide tuin waarin zij zich bewegen verwijst naar het Lusthof van Prins Maurits, symbool voor de voorspoed van de jonge Nederlandse Republiek. In deze fabelachtige wereld voert de leeuw een innerlijke strijd: moet al het land worden ontgonnen, of juist met mate gekoesterd?
Het werk is opgebouwd rond thema’s als macht, ideologie, ecologie en democratie. De kunstenaars gebruiken fictie om de politieke en historische lagen van het Binnenhof te verkennen, en nodigen de kijker uit om deze omgeving opnieuw te bezien – niet als neutrale plek, maar als landschap van menselijke keuzes en verlangens.
Lukács: “Natuur is voor ons geen passieve achtergrond, maar een spiegel van menselijke verlangens, overtuigingen en ideologieën. Landschappen, ogenschijnlijk objectieve weergaven van de werkelijkheid, zijn in werkelijkheid geconstrueerde verhalen die maatschappelijke en politieke krachten weerspiegelen. Het woord ‘landschap’ zelf draagt de notie van creatie – een ‘schap’ of schepping door mensenhanden. Wat ons specifiek aantrok in deze opdracht, is de mogelijkheid om het Binnenhof te herinterpreteren als een landschap van macht, politiek en symboliek.”
Broersen:“Wij hebben als kunstenaars de vrijheid om met fictie aan de haal te gaan, waar politici zich dat niet kunnen permitteren.”
Documentaire Productie:
NEWTON film BV
Producenten:
Annerose Langeveld
Ton van Zantvoort
Regie:
Naomi White
Camera & Montage:
Ton van Zantvoort
Naomi White
Pauline van Tilburg
Aanvullende Camera
Lidewei Egbers
Cleo Julia Mullis
Set Assistent
Marcel Melchers
Nabewerking:
Jozef Brienen
Ton van Zantvoort
Geluidsnabewerking:
Ronnie van Overveld
Grafisch Ontwerp:
Richard Niessen
Titel Animaties:
Daniël Maarleveld
Het Hof van de Leeuw
Video, libretto:
Persijn Broersen en Margit Lukács
Muziek, libretto:
Bram Kortekaas
Muzikanten:
Michael Wilmering (bariton)
Carina Vinke (alt-mezzo)
Lena Kortekaas (zang)
Jolie Bakker (zang)
Milo Steiner (zang)
Benjamin Bakker (begeleiding kinderkoor)
Margot Kolodziej (viool)
Julia Kleinsmann (viool)
Minna Svedberg (altviool)
Renée Timmer (cello)
Daan Kortekaas (piano)
Lidia Olthoff (hoorn)
Marta Pedreira Aldao (klarinet)
Bas Vliegenthart (contrabas)
Sounddesign:
Berend Dubbe
CGI assistentie:
Niels Weber
Marie Hugny
Opnames:
Frans de Rond, Muziekcentrum voor de Omroep, Hilversum
Klankbordgroep Kunstparade Ministerie van Algemene Zaken:
Bart van Poelgeest
Priscilla Visser
Guido Rijnja
Hans Monnickendam
Jacqueline Heintz
Kunstadviseurs Atelier Rijksbouwmeester:
Gijs Frieling
Joanna van der Zanden
Kunstcommissie Binnenhof:
Francesco Veenstra, voorzitter
Fred Bergman
Robert Croll
Hasna Bajraktarevic
Peter van Haasen
Priscilla Visser
Hans Monnickendam
Guido Rijnja
Govert van Boxtel
Albert Koolma
Mary Hessing
Monique van der Bijl
Rijksvastgoedbedrijf:
Lenneke van Konijnenburg-Kan
Leanne de Ruiter
Communicatie:
Sharon Bartels
Susanne Goossens-van Leeuwen
Hannah Vernooij
Jacco Bartelds
Sanne van Houten
Met bijzondere dank aan:
Gemeente Den Haag
De Koninklijke Schouwburg
Sociëteit ‘de Vereeniging’
Infocentrum Binnenhof Renovatie
April, 2025
www.kunstparadebinnenhof.nl
Deze productie kwam tot stand in het kader van de Kunstmanifestatie Binnenhof Renovatie.
Leave A Comment