Project Description

ALL OF US – de impact van toerisme is een auteursdocumentaire over de paradoxale ontwikkelingen en onomkeerbare gevolgen van het toerisme op cultureel, sociaaleconomisch en ecologisch niveau.D.m.v. meerdere personages in verschillende continenten wordt de complexiteit van de dillema’s van toerisme op filmische wijze voelbaar.

De opname periode is grotendeels afgerond. Er is gefilmd in o.a. Gambia, Costa Rica, Vietnam, Spanje, Portugal en Dubai. Vanwege gebrek aan financiering is er een flinke vertraging opgelopen en is de montage uitgesteld.

Een aantal van de verhalen in de film: de auto van een Gambiaanse taxichauffeur begeeft het, net als het hoogseisoen voor het toerisme is begonnen. In deze drie maanden moet hij al het geld verdienen voor de rest van het jaar. Hij wordt tevens weg geconcurreerd door de grote hotelketens die hun gasten in trucks vervoeren en de toeristen angst in praten dat de lokale bevolking niet te vertrouwen is. Parradoxaal genoeg voelt ook de hotel eigenaar van het grootste hotel in Europa zich gedwongen om onder druk van touroperators steeds meer ‘all inclusives’ aan te bieden. Ze moeten meegaan in de trend van ‘de goedkoopste’ met als gevolg, dat hij zijn hotel ziet verloederen met compleet bezopen jongeren. De cruiseschepen in Costa Rica zetten dagelijks meer toeristen op het eiland dan dat er uberhaupt mensen wonen. In een paar uur krijgen ze een schijnimpressie van het eiland. Ze komen niet verder dan de pier, die tevens geexploteerd wordt door de cruise maatschappijen waardoor de lokale bevolking er niet van profiteert. Om aan het beeld van de toerist te doen, worden er ook jaarlijks vrachtwagens wit zand aangesleept om de stranden aan te vullen. Dit zand overspoelt het koraal en maakt het gouden ei waarvoor de toeristen aanvankelijk kwamen kapot. Mensen worden onderdrukt, dorpen verplaatst voor de bouw van hotels en zo zijn er nog tientallen verhalen die deze belangwekkende film op een cinematografische wijze aan het daglicht zal brengen.

Ondersteuning (tot nu toe) door: NEWTON film | Stichting TEEK | BKKC | Provincie Noord-Brabant | Gemeente Breda

support